DOT a stáří pneumatik

15.08.2015 19:29

DOT pneumatik - životnost nových pneumatik

DOT pneumatik - životnost nových pneumatik

PROBLEMATIKA DOT - životnost nových pneumatik.

V posledních letech se v období sezonního přezouvání pneumatik pravidelně objevují mezi řidiči diskuze o stárnutí pneumatik a životnosti nových pneumatik. Hlavní neznámou pro většinu z nich je, do jakého data výroby lze novou nepoužitou pneumatiku považovat za “novou”. „Setkáváme se občas s řidiči, kteří odmítají nakupovat nové pneumatiky vyrobené před rokem či dvěma lety. Své chování následně odůvodňují tvrzením, že pneumatiky považují za staré. Jedná se však o mylný názor. říká Lenka Majková, Marketing Specialist společnosti Goodyear Dunlop 

• Celková životnost pneumatik = doporučuje se 10 let

= technická životnost pneumatiky počínaje datem její výroby. Datum výroby pneumatiky je uveden na její bočnici v podobě DOT čísla (př.DOT0115 = MMRR = v našem případě tedy týden 01 roku 2015).

• Provozní životnost pneumatik = doporučuje se 6 let
= životnost pneumatiky počínaje datem jejího uvedení do provozu => montáží na vozidlo a používání v provozu, nikoliv výrobním datem DOT, jak si řidiči mylně myslí. Obecně ovšem platí, že pneumatiky dosahují limitní míry opotřebení výrazně dříve.

• Pneumatiky prodávané jako nové = maximálně 5 let
= pneumatiky staré až pět let mohou být prodávány jako nové, protože pokud jsou správně skladované, uchovávají si po tuto dobu své původní technické vlastnosti. Zákazník musí být informovám, o stáří pneumatik, pokud jejich stáří přesáhne tři roky.

 

—————

Zpět